Stemmelære

Stemmen er et fantastisk redskap og brukes ikke bare til sang. Derfor liker jeg ikke å bruke ordet "sangpedagog" om min egen virksomhet, selv om dette er et velkjent ord for mange. Jeg lærte et nytt ord under oppholdet mitt i USA som de bruker for folk med pedagogisk stemmeutdanning:
Voice Teacher - En stemmelærer altså.

Om du vil lære å synge eller bruke stemmen din til daglig vil en stemmelærer være til hjelp. Om du er gymlærer, musikklærer eller jobber et annet sted der man må bruke stemmen lenge og kanskje med litt mer volum enn vanlig, om du holder mye foredrag, om du er instruktør i kampsport - en stemmelærer kan være tingen.Sang

De fleste vil nok assosiere en sangpedagog med en person som lærer andre å synge. Jeg er selv sanger, kanskje først og fremst, og vet hvor uvurderlig det er å kjenne stemmen sin ut og inn om man skal bli en god sanger.

Jeg underviser i sang, og har erfaring fra de aller fleste sjangre.
En time med meg er først og fremst teknisk, noe som er helt grunnleggende om man skal bli en god sanger som kan bruke stemmen på en sunn måte. Men det er også gøy å synge sanger, så timene har som mål at eleven skal lære seg å synge sanger på en god måte.
Et annet mål med timene er at eleven skal føle seg trygg og tilpass. Tonen er lett og ledig, og latter hører med hver time. Både stemmen og kroppen får utfordringer, og da må man ha et godt forhold til hverandre. Eleven skal også føle at han/hun mestrer det som læres bort, slik man går fra timen med selvsikkerhet.
Stemmebruk ellers

Alle bruker stemmene på daglig basis med mindre man lever helt for seg selv. Fra man er barn har man et instinkt som forteller oss hvordan stemmen fungerer - som når et nyfødt barn skriker. Etter hvert som man blir eldre vil miljøet, skolen og venner ha en innvirkning på hvordan man bruker stemmen sin, og ikke alle takler den overgangen like bra. Stemmen kan fort bli hes og irritert. Dette kan skje i alle aldre.

Om du har en jobb som krever at du bruker stemmen mye, og du kjenner at du er sår og irritert i halsen på slutten av dagen, kanskje føles det som en påbegynnende forkjølelse? Dette kan tyde på at du bruker stemmen litt feil, eller at du ikke har riktig teknikk og muskelbruk når du snakker.

Sangteknikk er en løsning til slike "problemer". Riktig pust og bruk av muskulatur er en viktig del av stemmens helse. En time med en "sangpedagog" kan derfor føles godt og hjelpe en sliten stemme!

 

 

For priser og mer informasjon, ta kontakt øverst på siden!